IBIZA – Op 29 augustus hebben medewerkers van de Conselleria Balear de Medio Ambiente een exemplaar van de Buthus occitanus ofwel in het Spaans ‘escorpión amarillo’ gevonden. Het gaat om een schorpioenen soort die niet voorkomt op de Balearen. De vondst werd gedaan in Santa Eulària.

Het gaat in het geval van de gele schorpioen om een niet autochtone en dus invasieve soort die gevaarlijk kan zijn voor de autochtone fauna. De natuur en milieu autoriteiten van de Balearen hebben dan ook gewaarschuwd voor dit soort invasieve soorten. Men heeft tevens opgeroepen om meteen contact op te nemen met 112 om een nieuwe vondst door te geven.

Buthus occitanus is een schorpioenen soort uit de familie van de Buthidae en komt hoofdzakelijk voor in delen van Noord-Afrika, West-Azië, Zuid-Frankrijk en in sommige delen van Spanje. Deze soort is in Afrika behoorlijk giftig, maar er bestaat een tegengif tegen hun steek. Exemplaren die in Zuid-Frankrijk worden gevonden lijken aanzienlijk minder giftig te zijn. Het is niet bekend om welke soort het in het geval van Ibiza gaat.

Net zoals giftige slangen en spinnen komen er ook giftige schorpioenen voor in Spanje zoals de Buthus occitanus (escorpión común of amarillo), Buthus ibericus (Alarcrán), Euscorpius flavicaudis (escorpión negro), Euscorpius balearicus (komt wel voor op de Balearen) en Belisarius xambeui (escorpión ciego) die in Catalonië voorkomt.

Bron: SpanjeVandaag & Dia de Mallorca

Bron foto: https://twitter.com/AgentsMediAmbIB

Share: